Skip to content

Personeelstekort in de zorg, zorgelijk?

december 5, 2011
Het personeelstekort in de zorg is niet alleen slecht voor het totale imago van de sector, ook heeft het voor individuele bedrijven negatieve gevolgen voor hun aantrekkelijkheid als werkgever.

Intelligence Group ondervroeg onder 1306 personen over hun mening over het personeelstekort in de zorgsector. Daaruit konden enkele opvallende conclusies worden getrokken.

Onderzoeker Lieke Withagen was vooral verrast over het feit dat 10 procent van de mensen bij hun keuze voor een zorginstelling denkt aan eventuele personeelstekorten: ‘Mensen die hun oma naar een verpleeghuis brengen, houden in voorkomende gevallen dus rekening met personeelstekorten van die instelling. Mensen verwachten blijkbaar dat een tekort aan personeel van invloed is op de kwaliteit van de zorg.’

Bovendien wordt volgens Withagen 35 procent in hun keuze beïnvloed, als een zorginstelling bekend staat als een slechte werkgever. ‘Het blijkt dus dat personeelstekorten niet alleen van invloed zijn op het corporate imago, maar dat het uiteindelijk ook gevolgen heeft voor je aantrekkelijkheid als werkgever (employer brand). Mensen willen gewoon minder snel bij je bedrijf komen werken als ze weten dat ze harder moeten werken vanwege een tekort aan personeel. Als je bedenkt dat men verwacht dat het personeelstekort alleen nog maar zal toenemen, wordt het probleem waar we nu over praten, dus ook steeds groter.’

Zorgelijk

In het onderzoek geeft twee op de drie respondenten aan dat ze zich (grote) zorgen maken over het personeelstekort in de zorg. Onder mensen die nu al in de zorgsector werkzaam zijn, is men zich nog sterker bewust van de toenemende problematiek. Van deze groep geeft acht op de tien respondenten aan zich (grote) zorgen te maken.

Bovendien vindt een op de drie Nederlanders dat er onvoldoende wordt gedaan om de personeelstekorten op te vangen. Onder mensen die werkzaam zijn in de zorg is de ontevredenheid hierover nog groter. Volgens de onderzoekers lijkt het zaak dat zorginstellingen ook naar de buitenwereld toe laten zien, welke acties zij ondernemen om de personeelstekorten op te lossen.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: